Ny snittblomsodling

30.09.2021

Nu är jag tömt de sista säckarna med jord i de nya pallkragarna, så roligt att få ett nytt ställe att odla på till våren! Såhär blev det!

Odlingen är inte stor, den består av 3 st stora pallkragar, men jag ska nog få plats med en del blommor ändå, det gäller att sätta de tätt så kommer inte ogräset fram. 

Det är just det som är svårt när man anlägger en ny rabatt eller odling, tänk på att de större växterna passar bäst i bakre delen, sen de mellanstora osv. Längst fram kan man ha någon marktäckare som kväver ogräset. Sen är gäller det att ge de nya växterna gott om näring och kärlek så de växer sig stora och fina. 

Jag började i våras med att sätta dit den första pallkragen där jag har odlat snittblommor i år. Nu har jag satt dit 2 till och gjort en liten gång mellan med täckbark. Täckbark man man ha i landet också, och på så vis hålla borta ogräset om man vill ha en glesare plantering. 

Jag kommer att odla både ettåringar (annueller) och fleråriga (perenner) jag skriver en lista nedan med bra blommor som är bra att odla till snitt om man vill binda egna buketter. 

Bra blommor till snitt

Ettåringar 

  • Zinnia - Hållbar snittblomma som finns i många olika färger och former, blommar från juni/juli till långt in på hösten, kan bli riktigt stora om de får tillräckligt med näring. 
  • Rosenskära/Cosmos - Hållbar som snittblomma, stora plantor med mycket blommor på om man har bra jord. Blommar från juni/juli till september/ oktober
  • Aster - Finns i många färger och som enkla eller fyllda, blommar i juli - september. 
  • Lejongap - Fin, hållbar snittblomma som tål torka rätt så bra. Blommar länge från maj ända in till oktober. Tål även frost.
  • Ringkrage - Inte lika hållbar som snittblomma, men  superfin så länge den håller, desto mer du plockar av den desto mer blommar den. Blommar från juni - oktober. 
  • Panicum/buketthirs - Superfint hållbart gräs som inte skräpar så lätt, ger buketten ett garanterat lyft, låter man några kvistar vara kvar på hösten så fröar den av sig och kommer igen nästa år. 
  • Borstnejlika - Egentligen 2 årig,  blommar året efter sådd, extremt hållbart snittblomma som kan stå i flera veckor, finns i flera färger. Blommar tidigare i maj - juli. Låt även den få ha några kvistar kvar som kan fröa av sig. 
  • Solros - En klassiker! Odla både små och stora sorter, små som är fina i buketter, stora som är finast själva i en vas.

Perenner

  • Praktbetonika Stachys macrantha - En lilablommande skönhet, blir ca 40cm hög. Hållbar snittblomma som kan stå i flera veckor. Finns nästa år till försäljning. 
  • Axveronika Veronica spicata - Finns i flera färger, hållbar som snitt. Bra tillbehör till en bukett. 
  • Funkia Hosta - Använd både blomman och bladen, Bladen är fina runt buketten.
  • Perenn prästkrage Leucanthemum vulgare - En klassisk sommarblomma, den perenna prästkragen är betydligt mer hållbar än vad en ängsprästkrage är. 
  • Kärleksört Hylotelephium - Fin till höstbuketterna, väldigt hållbar. Ge den mycket näring så blir den stor och kraftig. Finns nästa år till försäljning.
  • Drakmynta Physotegia virginiania  - Superfin med sin rosa eller vita färg, hållbar till snitt. Rosa finns nästa år till försäljning.
  • Solbrud Helenium - En härlig sensommarfärg, håller extremt länge som snitt. Fyller ut i buketten. 
  • Höstaster Symphyotrichum - Senblommande, stora höga buskar, en av de blommor som är sist ut i trädgården. 
  • Rudbeckia, vanlig och strålrudbeckia - Även kallad perenn Solros  eller Höstsolros. Superfin i höstbuketter. Håller längre än vad man tror som snitt. 

Det är inte särskilt svårt att odla egna snittblommor, betydligt enklare än många grönsaker. Använd bara bra jord, se till att de trivs på växtplatsen (rätt klimat), ge de som sagt näring och regelbunden vattning så får du fina och kraftiga snittblommor. 

Jorden jag har i är en blandning av vanlig planteringsjord, kompostjord och även lite gräsklipp. I botten har även en marktäckningsduk som håller borta ogräset.


En rolig sak som jag lagt märke till är att man kan vattenrota Zinnia, denna stjälk satte jag i vatten för ca. 4 - 5 veckor sedan och nu har den faktiskt fått rötter. Så vill du föröka Zinnia så testa denna metod, gärna tidigt på säsongen för Zinnia är ju ettårig. 

/ Teo